DIY

Mijn Julia Sweater met strik is klaar! En ook een kleine tutorial.

Deze week ging ik voor de eerste keer naar het naaicafé bij ons in de buurt, samen met een buurvrouw. Zo ergens binnengaan voor de eerste keer in mijn uppie, dat vind de-dees toch niet zo geweldig plezant, maar met de buurvrouw erbij ging dat allemaal prima! ;-)

Ik plande om er mijn Julia Sweater van Compagnie M. in elkaar te steken, maar ik had er dus niet op gerekend dat ik de helft van de tijd mijn mouw er terug moest aftornen, wegens te snel gestikt – anyway, dat kan me alleen maar helpen om het de volgende keer beter te doen.

Ik wilde er wel een net andere Julia Sweater van maken, dan die ik al gezien had, wat het me er niet gemakkelijker op zou maken. Ik wilde én een bredere halsuitsnijding én een grote strik op mijn rug én dat allemaal uit een stof dat minder rekbaar was dan waar het patroon voor voorzien is. Waarom gemakkelijk doen, als het ook moeilijk kan, dat denkt mijn hoofd wel meer. Het idee was om er ook nog een quote op te plaatsen, maar na het passen besloot ik toch om dat maar achterwege te laten.

Ik ben echt heel blij hoe het is uitgedraaid! Wanna see?

Julia_bow_mariecadie.com_1Julia_bow_mariecadie.com_6Julia_bow_mariecadie.com_5Julia_bow_mariecadie.com_4Julia_bow_mariecadie.com_3Julia_bow_mariecadie.com_2

Beetje onwennig, zo voor de camera staan in plaats van er achter.

Wil je zelf ook een strik maken aan je Julia Sweater? Hierbij een kleine tutorial … opmerkingen zeker welkom. Want ik schreef nog nooit een tutorial – en als je verwend bent door die van Marte van Compagnie M., kom je hier misschien een beetje bedrogen uit. En ik ben allesbehalve een doorwinterde stikster. Maar toch, een strik-op-de-rug-van-je-Julia-Sweater-tutorial!

 1. Je begint met het patroon van de Julia sweater over te tekenen, of wat had je dan gedacht?! ;-) Als je ervoor kiest om een strik achteraan toe te voegen, dan moet je het achterpand en de mouwen apart tekenen. Je neemt het achterpand en tekent rechts  vanaf 1,5 cm -> 13,5 cm schuin naar beneden. Je start dus met de lijn te tekenen op 1,5 cm van de bovenkant. Vanuit deze twee punten teken je een rechte lijn naar de overkant. Tadaaa … je trapezium én stikpatroon is geboren. Dit knip je tweemaal uit de stof.Julia_bow_tutorial_mariecadie.com

  Julia_bow_tutorial_strikstuk_mariecadie.comkopie

 2. Wil je paspel aan je strik toevoegen, volg dan deze stap. Liever niet? Skip dan deze stap. Speld de paspel langs de rand van 1 stukje stof, op de goede kant van de stof. Het koordje moet naar binnen liggen. Stik de paspel vast.Julia_bow_tutorial_paspel_mariecadie.comkopie

  Leg nu het andere strik stukje hier boven op, goede kant van de stof op de goede kant van de stof en stik weer vast, langs de paspel.Julia_bow_tutorial_strik ROR_mariecadie.com

 3. Vergeet ook niet om een klein rechthoekje uit de stof te knippen.  Dit plooi je in het lang, goede kanten van de stof op elkaar en stik je toe.Julia_bow_tutorial_strik ROR_mariecadie.com
  Je draait het tunneltje dat je nu hebt om, goede kanten naar buiten dus. Plooi deze weer toe (averecht op averecht) en stik de uiteinden aan elkaar. Nu heb je een ringetje om over je strikstukje te schuiven. (Draai dit ringetje binnenstebuiten, zodat het stiksel aan de binnenkant zit.) En naai dit ook met de hand vast op het achterpand.
  Et voila, je hebt een strik op je rug!

  Julia_bow_tutorial_strik rugdeel_mariecadie.comkopie

 4. Nu moet die strik vastgemaakt worden aan het achterpand.
  Ik stikte eerst de strik vast aan het rugdeel en daarna de mouwen. Nu kan je weer verder met de uitleg van Marte! :-)

Ik ben er echt superbij mee. Het ziet er uit zoals ik in gedachten had … en dat gebeurt niet altijd wanneer je zelf aan een patroon ligt te prutsen. Misschien maak ik er nog eentje in een andere kleur!?

Zelf ook een Julia Sweater maken? Dat kan! Koop het PDF-patroon van Marte hier. Je krijgt dan de uitleg, het PDF patroon om te printen op A4 of A0. Of je kiest om de papieren versie aan te kopen, hier. Trouwens, speciaal voor de verjaardag van de papieren patronen krijg je tot 3 februari  1 patroon gratis als je er twee aankoopt! Check alle details van deze actie op de site van Compagnie M.

Vinden jullie dit een geslaagde versie?

Tot naais!
Katrien

 

Stof – glamour sweat: Bambiblauw
paspel & reklint: Bambiblauw
p
atroon: Julie Sweater Compagnie M.

 

 

 1. barbara

  januari 31, 2016 at 11:43 pm

  waaauuuw, ik vind het héél geslaagd!! ik ga het pinnen, wie weet wil ik ooit ook wel zo’n exemplaar! echt origineel!! en staat je geweldig!

  1. Katrien

   januari 31, 2016 at 11:46 pm

   Dank je wel Barbara!! :-) Laten zien dan hè!

   1. barbara

    januari 31, 2016 at 11:48 pm

    als het ervan komt: zeker! maar eerst nog een reeks andere naaisels afwerken ;-) maar die julia is idd echt een fijn patroon, ik zou het dringend nog eens opnieuw moeten maken!

    1. Katrien

     januari 31, 2016 at 11:49 pm

     I know the feeling! :-) Maar hier maak ik er nog eentje van.

 2. Nathalie

  februari 1, 2016 at 6:23 am

  Supertof gedaan! Die moet ik ook eens maken…

  1. Katrien

   februari 1, 2016 at 7:58 am

   Thanks! Zeker doen! En laten zien dan he :)

 3. Karen_Magnifieka

  februari 1, 2016 at 7:35 am

  Heel mooi gelukt! Ga je veel plezier van hebben…

  1. Katrien

   februari 1, 2016 at 2:18 pm

   Thanks a lot … k heb zo’n flauw vermoeden van wel, ja! :)

 4. Gerda De Backer

  februari 1, 2016 at 8:53 am

  De rekbaarheid van die stof valt inderdaad een beetje tegen. Maar wel supermooi gedaan Katrien. De rug met strik is prachtig !

  1. Katrien

   februari 1, 2016 at 9:39 am

   Ik was eerst een beetje bang voor de pasvorm, maar valt heel goed mee! De tailleband heb ik toch eerst ‘gepast’ alvorens te knippen en te stikken! En de mouwboorden heb ik er ook maar afgelaten. En ik ben toch ook in love met mijn strikje 😀

 5. Kim

  februari 1, 2016 at 9:57 am

  Een heel mooi resultaat :-)
  Ik ga mij er binnenkort ook eens aan wagen, denk ik… Gelukkig woont de hulplijn niet veraf ;-)

  1. Katrien

   februari 1, 2016 at 10:35 am

   Ja, zeker doen! I’m on stand-by!

  1. Katrien

   februari 1, 2016 at 10:34 am

   Dank je wel! Ben benieuwd naar nog meer gestrikte Julia’s! ;)

 6. Brenda

  februari 1, 2016 at 3:06 pm

  Super leuk gedaan! Die paspel maakt het helemaal af!

 7. Kim

  maart 2, 2016 at 2:12 pm

  Super! Dit zou ik je wel willen nadoen, maar dan in een roze of blauwe glittersweatstofje. Niet dat ik zilver niet mooi vind (integendeel zelfs), maar dat heb ik niet meer in mijn kast liggen en ik moet toch dringend eerst eens wat doen met de stofjes die hier nog allemaal liggen ;)

  1. Katrien

   maart 2, 2016 at 10:41 pm

   Oh maar als je de glittersweat al liggen hebt, zeker doen! En het patroontje natuurlijk. Vergeet niet om de armen te verbreden met die sweaterstof. Ik kocht op het stoffenspektakel nog blauwe sweat om deze versie nog eens te maken! :) Oh enne, laten zien hè!

   1. Kim

    maart 3, 2016 at 11:59 am

    Het patroontje heb ik al eventjes liggen, maar het is er nog niet van gekomen om ook effectief es zo’n Julia in elkaar te steken, al lees ik eigenlijk bijna overal dat dat twee keer niets is :) Maar tijd is hier momenteel een issue, met een tweeling van 6 maanden in huis. Anyway, ik sla de link zeker op en als ik es ergens wat tijd vind voor wat selfish sewing, zal dit het eerste zijn wat ik nog es voor mezelf maak. Ik heb sinds kort ook een blog, dus zal daar dan zeker wat foto’s posten met een linkje naar deze blogpost :)
    Ter info trouwens, mijn blog: vanmamashand.blogspot.be. Je mag altijd es een kijkje komen nemen :)

    1. Katrien

     maart 3, 2016 at 2:45 pm

     Wauw, een tweeling van 6 maanden … daar zal je inderdaad je handen mee vol hebben!!!
     Maar eens geknipt zit de Sweater echt wel snel in elkaar! :)

 8. Daphne

  maart 15, 2016 at 3:16 pm

  Ik ben ook van plan op de julia sweater te maken in zo’n glitterstof. Deze rekt inderdaad niet zo heel hard. Heb jij hiervoor de instructies gevolgd die mee in het patroon geschreven zijn? Of gewoon standaard patroon gevolgd?

  Heel mooie versie trouwens!

  1. Katrien (Marie Cadie)

   maart 15, 2016 at 10:13 pm

   Als je sweaterstof gebruikt, of ander stof dat niet zo rekt, dan moet je de mouwen wat breder tekenen. Staat achteraan de instructies hoe je dat moet doen. Ik stikte er ook geen mouwboorden aan, want dan kan ik mijn mouwen niet meer opstropen … en dat is een kleine ramp, als ik dat niet meer kan! ;-)

   1. Daphne

    maart 15, 2016 at 10:54 pm

    Die instructies heb ik inderdaad gevonden. Maar je zou ook de draadrichting van je stof moeten aanpassen. Maar ik heb schrik dat ik dan veel stof ga verspillen. Maar dat heb jij dan niet gedaan? Zal er maar gewoon eens mee aan de slag gaan.

    1. Katrien (Marie Cadie)

     maart 15, 2016 at 11:23 pm

     Mja, ik heb daar wel rekening mee gehouden. Maar ik knipte ook ergens iets verkeerd … dus ik ben sowieso niet zuinig geweest met mijn stof! ;/

 9. Leen

  maart 26, 2016 at 10:05 am

  Wat een fantastisch leuk idee. Ga ik zeker ook een keer proberen!

  1. Katrien (Marie Cadie)

   maart 26, 2016 at 11:52 am

   Super! Zeker laten zien dan hè! :-)

 10. Kim

  april 19, 2016 at 10:25 am

  Mijn versie is klaar en terug te vinden op mijn blog: vanmamashand.blogspot.be. Nog es een dikke merci voor deze tutorial!

  1. Katrien (Marie Cadie)

   april 19, 2016 at 12:53 pm

   Oh zo tof! En zeker om te weten dat de tutorial gebruikt werd. Leuk :)

 11. Waarom ik geen eindejaarslijstje maakte en 4 andere blogposts die niet op de blog geraakten. | Marie Cadie

  januari 30, 2017 at 10:39 pm

  […] meest gelezen posts, kom nummer 1 link ik even hier. Dat was er eentje met een tutorial en al! Mijn Julia sweater met Marie Cadie twist is nog steeds een toppertje in mijn kleerkast! Voor de naaister onder mijn lezers eens de moeite om […]

Leave a Reply