Food & Drinks

Ik maakte een tiramisutaart, nu gij … pin it and make it #11

Het is alweer eventjes geleden dat ik een Pin it and Make it postte. Ik zit wel op schema, denk ik, van elke week iets van mijn Pinterest bord te maken,  maar ik krijg het niet op de blog gezet! Ik moet toegeven dat overall  mijn blogfrequentie er een beetje is op achteruit gegaan de laatste tijd. Niet dat ik geen ‘goesting’ meer heb om te bloggen, helemaal niet, integendeel zelfs. Ik krijg er nog steeds ongelooflijk veel energie van! De lieve reacties, de interacties, de mailtjes die ik krijg, … ik word er zo ontzettend blij van. Maar eerlijk is eerlijk, het is vaak ook een evenwichtsoefening. Terug fulltime gaan werken, de vriendinnekes die me soms nog eens willen zien, dochters om aandacht te geven, het ventje dat ook quality time met zijn madam wil, een feestje hier en daar, de borstvoeding ’s morgens en ’s avonds die ik nog persé wil blijven geven en zo kan ik nog wel een aantal dingen opnoemen. Zoals gewoonlijk blijft mijn hoofd sudderen van de ideeën en blijf ik naar tijd zoeken om alles gedaan te krijgen.

Maar goed … ik doe mijn best om eens in het ritme van het leven -ahum- mijn blogfrequentie weer wat op te drijven. Jullie zijn nog niet van mij en mijn schrijfsels op Marie Cadie  verlost!

De tiramisutaart dus … ik wilde een snelle taart maken voor mijn jarige 5 jarige. Want ergens was ik dat een beetje vergeten, een speciale taart voor haar te bestellen. En zeg nu zelf, verjaren, zonder taart, zonder kaarsjes uitblazen, dat kan toch niet!

Pinterest & DIY mum to the rescue! En het werd een tiramisutaart à la Jeroens Dagelijkse Kost.   Deze keer had ik niet alles in huis en moest ik op zondagvoormiddag nog naar de winkel, lang leve de Delhaize, om alle ingrediënten in huis te halen. En gelukkig hadden ze daar ook een springvorm!

Maar goed, die taart dus. Het is een taart die je niet moet bakken. Al een deel van de stress die bij dit bakwonder, not, wegviel. Geen deeg dat niet genoeg kan gebakken zijn, of niet genoeg gerezen, of net teveel, of … Ha!

Hieronder een overzicht van de ingrediënten … en er kan al niets meer misgaan!

MC Tiramisutaart-00

 • 9 blaadjes gelatine (of in totaal ongeveer 20g gelatineblaadjes)

de taartbodem:

 • 75 g boter
 • 1 kopje sterke koffie
 • 1 scheutje amaretto of twee ;-)
 • 200 g Bastognekoekjes – of een ander hard koekje dat je lekker vindt!
 • 1 pakje lange vingers

de vulling:

 • 25 cl volle room
 • 125 g suiker
 • 500 g mascarpone
 •  cacaopoeder

Als eerste start je om de gelatineblaadjes te laten weken in water.

Je mag ook al 1 kopje sterke koffie tot op het kookpunt brengen en er dan een scheut Amaretto aan toevoegen. Dan voeg je de uitgeknepen (!!) gelatineblaadjes er aan toe. Laat dan dit geheel afkoelen. Niet in de frigo!

Pak de boter en laat deze smelten in een pannetje of stilletjes in de microgolf, maar pas op, de boter mag niet bruinen. De bastognekoekjes maal je fijn … en daar mag dan de gesmolten boter bij. Dit mengsel mag je op de bodem van de springvorm uitspreiden en goed aandrukken. Ik deed dit met een soeplepel en dat ging heel vlotjes & smooth. Oh, vergeet niet om een bakvel, dat je rond uitknipt, op de bodem van de springvorm te leggen.

MC Tiramisutaart-01

De lange vingers breek of snij je in de helft. Die halve koekjes sop je met de niet suikerkant in een mengsel van koffie en amaretto en zet je met suikerkant naar buiten tegen de rand van het bakblik. De kunst is om ze niet te lang te laten weken zodat ze slap worden, maar wel net lang genoeg dat er genoeg vloeistof is ingetrokken. Mmmmm … ik zou er nu nog een stukje van eten. Dit geheel mag je nu even in de koelkast zetten.

MC Tiramisutaart-02

Je giet de room met de kristalsuiker in de keukenrobot … ik zette hiervoor mijn geliefkoosde KitchenAid nog eens aan het werk. Alleen daarom zou ik een echte bakprinses willen zijn! Al doende leert men zeker? Je laat de de KitchenAid zijn werk doen en kijkt hoe deze twee ingrediënten samen een smeuïge slagroom vormen. Op dat moment mag je ook de mascarpone toevoegen. Laten verder mengen tot er geen klontertjes meer zijn. Als laatste voeg je er dan het afgekoelde koffie gelatine mengsel aan toe.

Neem de springvorm met taartbodem weer uit de koelkast en giet er de helft van het slagroom-mascarpone mengsel bij.

MC Tiramisutaart-03

Ik maalde de rest van de koekjes, zowel de bastogne als de lange vingers fijn en deed deze bovenop het eerste deel van het mengsel.

MC Tiramisutaart-04

Daar mag dan weer de andere helft over gegoten worden.

MC Tiramisutaart-06

Laat de taart nu nog een paar uurtjes opstijven in de koelkast. De afwerking doe je dan net voor je de taart serveert.

MC Tiramisutaart-10

Ik knipte een 5 uit papier en maakte een spikkeltjes vijf op de taart. Maar je kan ze ook gewoon afwerken met cacao, of chocoladeschilfers in zwarte chocolade, of witte of melkchocolade of net alledrie?! Doe maar eens lekker wild! *wink, wink*

MC Tiramisutaart-13

Kaarsjes konden natuurlijk niet ontbreken …

MC Tiramisutaart-15

En we bliezen samen de kaarsjes uit, mijn oudste dochter en ik, want stiekem was het ook een beetje mijn feestje. Al hoeven die cijfertjes niet meer persé op de taart. En of ze lekker was?! Al zou ik misschien voor iets minder gelatine gaan én iets meer gemalen koekjes er middenin.

Heb jij ook een lekkere taart waarvoor je geen oven nodig hebt? Ik hoor het graag! Ik blog binnenkort mijn tweede versie niet-baktaart!

Smakelijk,
Katrien

De Pin it & make it challenge werd
in het leven geroepen door Lies van Liesellove.
Klik op het logo om meer te weten.

PinItMakeIt

 

4 Comments

 1. Gerda De Backer

  april 12, 2016 at 8:21 pm

  Ziet er superlekker uit Katrien !

  1. Katrien (Marie Cadie)

   april 12, 2016 at 10:30 pm

   Was het ook :) en echt niet moeilijk!! Al zou ik bij een tweede keer er meer koekjes tussen doen in het midden. Of zelfs twee. Of misschien wel een hele laag vingers, weer id koffie/amareto gedrenkt natuurlijk ;))

 2. Marleen

  april 13, 2016 at 6:18 pm

  Hmmm, klinkt (en ziet er) heel lekker uit!

  1. Katrien (Marie Cadie)

   april 13, 2016 at 8:59 pm

   Maar niet zo fantastisch als die van jou!!

Leave a Reply